Dorpsraad “gereanimeerd”

MIDWOUD/OOSTWOUD – Het is een tijd stil geweest rond de dorpsraad van Midwoud en Oostwoud. Maar met een vernieuwd bestuur bruist de club weer van de plannen. Maandag houdt de dorpsraad een informatie bijeenkomst over de windmolenplannen in de omgeving.

De vernieuwde club wil samenhang in Midwoud en Oostwoud vergroten. Energiebedrijf Eneco komt in café De Post de plannen toelichten voor twee windmolenparken: zeven megaturbines op een rij tussen Hauwert en Oostwoud en twaalf molens tussen Zwaagdijk-West en Hauwert.

Zo pakt de dorpsraad de draad van het vorige bestuur weer op: ,,We volgen de politiek en informeren de inwoners wat er speelt in hun directe leefomgeving” zegt Melchior Luitwieler, nieuwkomer in de dorpsraad.

Maar de dorpsraad gaat het ook over een andere boeg gooien. ,,We willen jong en oud in onze dorpen met elkaar in contact brengen en de sociale samenhang vergroten. Dat zien we als ons belangrijkste doel.

,,Wij hebben hier een jeugdhonk en we willen dingen voor de jongeren gaan doen, uiteraard in overleg met de jongeren zelf. Bijvoorbeeld praktische workshops aanbieden, zoals koken of budgetteren. Ik ben docent op het vmbo en ik merk aan mijn leerlingen dat ze dagelijkse praktische vaardigheden missen die je nodig hebt om voor jezelf en voor anderen te kunnen zorgen. En er zijn zoveel verleidingen, dus rondkomen met je geld is ook een uitdaging.

,,Ik ben ook geïnspireerd door het project Thuislab, waarbij verschillende generaties in gesprek gaan over ’hoe wil ik oud worden in Noord-Holland. Daar willen we met de dorpsraad ook mee aan de slag.

Nog meer plannen? Jazeker. De dorpsraad wil een internetportaal maken (www.midwoudoostwoud.nl) waar alle verenigingen, dorpsorganisaties maar ook straten en buurten een eigen pagina op hebben, zodat iedereen kan zien wat er in het dorp gebeurt. Op de site kan een gespreksforum komen, waar allerlei dorpskwesties aan de orde kunnen komen.

,,Ook bestuurlijk hebben veel clubs het moeilijk zegt Luitwieler. ,,Een idee van ons is dat besturen elkaar versterken, door bij elkaar in het bestuur te stappen. Dan kun je meekijken met elkaar.